You are the sky. Everything else is just the weather.......

Meditatie is niet zozeer een techniek als wel een levenswijze. Meditatie houdt in dat jij bewust 'staakt met het denkproces". Wat dan kan ontstaan is een staat van bewustwording die los staat van losse gedachten en vaste patronen. Wanneer je voor het eerst begint zou ik adviseren om een korte oefening te kiezen en deze eventueel een paar keer te herhalen.
Ook wanneer een oefening nieuw voor je is, is het raadzaam deze een aantal keren te beoefenen. Zo kun je langzaam vertrouwd raken met je lichaam en het oefenen.

Verwacht nooit een bepaald resultaat van tevoren. Een verwachting beperkt je nl. in de beleving van het moment. Probeer dus met een open mind de oefening te doen. Het gaat er uiteindelijk om je bewust te worden van je toestand/beleving van dat moment. Meestal is het zelfs zo dat iedere keer wanneer je dezelfde oefening doet, jouw beleving toch weer anders is. Dat is je leermoment. Denk dus niet teveel in resultaten maar train je in bewustwording van je lichaam en geest.

Ik wens je veel plezier en ontspanning toe tijdens deze oefeningen.

 

De drie Dan Tians op een lijn brengen.

Een ontspanningsoefening uit de Tao Yoga om in een toestand van diepe ontspanning en geestelijke rust te belanden.

Voorbereiding: Ga het liefst op een stevige ondergrond liggen. Bijv. een opgevouwen wollen deken op de grond. Je moet zo plat mogelijk liggen. Ter ondersteuning van een chronisch gespannen nek of holle rug kun je een opgerolde handdoek gebruiken.

 

Yoga Nidra

Nidra is een woord uit het Sanskrit dat "slaap, ontspanning" betekent. Het is een toestand waarin men helemaal ontspannen is. Het beste is om tijdens deze oefening op een stevige ondergrond te liggen. Zorg dat je niet teveel afkoeld gedurende de oefening. Gedurende de Yoga Nidra houdt je de ogen gesloten en je lichaam stil. Yoga Nidra bestaat in feite uit 2 delen. De geest rustig houden en in contact komen met het onderbewustzijn.
Wanneer het je niet lukt het gevraagde beeld te visualiseren of te voelen, tracht dan niet dit te forceren want dit brengt slechts spanningen met zich mee. Laat de hele oefening spontaan verlopen. Probeer dus aan je bewustzijn spontaniteit te geven.

2 minuten meditatie

Mediteren heeft invloed op je bewustzijn, weerbaarheid, vitaliteit en plezier. Deze 2 minuten meditatie is heel geschikt om je het mediteren eigen te maken. Door enkele keren per dag een rustmoment te creeren kan je er nog beter tegen. Leer meditatie te zien als een instrument om je lekkerder in je vel te voelen.

 

Basis oefening meditatie

Alle meditaties zijn er op gericht om je gedachten tot rust te brengen. Deze basis meditatie oefening leert je je aandacht gericht te houden. En wel op je ademritme. Het leert je een observeerder te worden. Een onbevooroordeelde toeschouwer, die dus niet oordeelt over het waargenomene. Het leert je open te zijn en te blijven in je aandacht. Probeer de oefening 10 minuten uit te voeren. Korter of langer mag natuurlijk ook.