Wanneer onze geest kalm is, geeft hij de werkelijkheid nauwkeurig weer, zonder vervorming.
Bewust of met aandacht ademen, zitten en bewegen kalmeert storende mentale of emotionele reacties zoals woede, angst en wanhoop, waardoor we de werkelijkheid duidelijker kunnen zien. Tijdens het beoefenen van Kashmir Yoga train je a.h.w je geest in het kalm en objectief waarnemen. Daarom zijn er fysiek lichte maar ook wat zwaardere oefeningen.
Zie deze houdingen niet als doel, maar puur als middel, voor het trainen van de waarneming.......
Related Videos
-
Vandaag de eerste video opname sinds de winterzonnewende. Vanaf de kortste dag tot aan de 2e week januari is dit sinds lang voor mij een periode waarin ik ruimschoots de tijd neem om bij mezelf naar binnen te keren. Te vergelijken met één lange yoga oefening of één lange meditatie of één lange ervaring van totale zelfbewustzijn of waarneming. Of in moderne terminologie; een reset.
in feite train je met iedere yoga oefening deze staat van "zijn" waarin je jezelf op een objectieve en meditatieve manier waarneemt. Aan jou de keuze of en wanneer je deze verdieping toepast.
-
Wanneer we in staat zijn yoga te beoefenen vanuit het “niet(s) doen” dan kunnen we het lichaam en daarmee ook onszelf ervaren zoals wij werkelijk zijn. De brug daartoe is het (telkens) richten van de aandacht op de ademhaling. Opdat onze geest rustig en kalm kan worden en onze waarneming accuraat wordt, zonder afleiding of verstoring van buitenaf. Daarom is de (on-line) beoefening van Kashmir Yoga geen doel op zich. Maar gaat het gewoon voort zoals het leven zelf.
-
Soms zijn er van die dagen dat je bijv. na een hele dag werken geen zin hebt om ook nog eens aan yoga te doen. "Geen zin" hebben is echter een state of mind. Een gedachte. Wanneer je je dan toch naar je yogamat begeeft is het enige wat je moet doen, luisteren naar je lichaam. Wil ze liggen? Dan ga je liggen. Wil ze na verloop van tijd haar been heffen? Dan hef je je been. Speciaal wanneer je je te moe voelt om te bewegen helpt het wanneer je naar je lichaam luistert ipv naar je mind. Voer de houdingen uit op een manier alsof je te lui bent om te bewegen. In super slow motion. Op deze manier voel je meestal na enige tijd al dat jouw lichaam zich gaat ontspannen. En ook je geest.
-
Vandaag onverwachts warm. Erg warm. Dus........ontspannen maar.
Hoe? Luister naar je ademritme en laat je lichaam en je aandacht je ademritme volgen. Vraag je niet af waarom,waarvoor en voor wie. Dat komt later wel weer. Of niet ;-)
-
Een manier om je aandacht los te koppelen van de (soms constante) stroom aan gedachten is door je te focussen op je ademhaling. Zodra je ademritme rustig wordt dan kan je geest, en ook je lichaam, niet anders dan ontspannen. Immers, je ademhaling, lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je wordt afgeleid, bijv. doordat (je denkt dat) een oefening niet goed gaat, dan is het de kunst om je aandacht telkens weer terug te brengen naar je ademhaling. Hierdoor leer je niet alleen bewust te ontspannen maar leer je tevens je ware zelf kennen. In feite is de hele beoefening van Kashmir Yoga hierop gericht. Kashmir Yoga/non dualisme kent geen leiders of volgelingen. Het is puur een methode van zelfleer, die uiteindelijk leidt tot de ontdekking van je ware zelf.
-
Laten we eerlijk zijn: we houden van het idee, maar willen het werk niet doen. Want wij mensen zijn van nature liever lui dan moe. Dus waarom maken we dan niet gewoon gebruik van deze eigenschap wanneer we onze yoga oefeningen doen? Doe eens niet je best maar probeer in plaats daarvan te voelen wanneer jouw lichaam de rem erop zet en hiermee haar begrenzing toont. Wees dan eens niet boos of geergerd vanwege het feit dat je graag verder in die vooroverbuiging had gewild maar leun lekker tegen die begrenzing aan en laat de ontspanning in je lichaam toe.
En wanneer je dan die ontspanning voelt in je lijf en in je geest. Wordt je daar dan van bewust. Onderga die ervaring!
-
Wanneer je de rust of stilte binnenin jezelf hebt leren waarnemen en je je daar comfortabel bij voelt. Probeer dan je aandacht ook eens naar het gebied rond je hart te verleggen. Mijn ervaring is dat het daar dan “zacht’ aanvoelt. Ja misschien zelfs kwetsbaar, maar zonder de angst. In het besef dat het mogelijk is om zoveel aandacht naar jezelf te richten zonder dat er een gevoel van egoisme ontstaat. Dat je de wereld toe kunt laten, zonder de balans in jezelf te verliezen. Misschien maar voor een kort moment. Dat is magisch!
-
Yoga werkt van binnen uit. Daar zitten je zwakheden, maar daar zit ook je kracht. Wanneer je leert je aandacht naar binnen te richten en je lichaam en geest onbevooroordeeld waar te nemen, ontdek je ook je kracht.Wanneer je eenmaal je innerlijke kracht bewust hebt ervaren kun je beginnen om je zwakheden laten gaan.....
Je innerlijke kracht en je falen zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zonder te falen kun je geen innerlijke kracht opbouwen. Zonder innerlijke kracht kun je je falen niet onder ogen zien zonder erover te oordelen. Je hebt innerlijke kracht nodig om uiteindelijk je zwakheden los te kunnen laten. Om je energie weer vrij door je lichaam te kunnen laten stromen. Om (weer) te weten wie je werkelijk bent.
-
Wanneer leer je iemand heel goed kennen? Door te luisteren. Wanneer leer je je lichaam kennen? Door te luisteren.Wanneer kun je goed luisteren? Door heel stil te zijn. Wanneer wordt het stil in jezelf? Door je aandacht gericht te houden op je ademritme.
Wanneer je eenmaal deze stilte in jezelf hebt ervaren wordt het steeds makkelijker hier naar terug te keren. Je merkt dan op dat deze stilte, deze rust in feite altijd aanwezig is en dat je het "alleen maar" hoeft toe te laten. De yoga beoefening bestaat er onder meer uit dat je leert deze stilte te ervaren ongeacht in welke lichaamshouding of situatie je je bevindt.Hierbij gaat het dus niet om de lichaamshouding zelf, de buitenkant. Maar dat je gericht blijft op je binnenkant opdat je ten allen tijde kunt voelen dat die stilte altijd in jou aanwezig is.
Deze ontdekking is de basis voor je zelfvertrouwen. Voor je zelfbewustzijn.