Vandaag de eerste video opname sinds de winterzonnewende. Vanaf de kortste dag tot aan de 2e week januari is dit sinds lang voor mij een periode waarin ik ruimschoots de tijd neem om bij mezelf naar binnen te keren.
Te vergelijken met één lange yoga oefening of één lange meditatie of één lange ervaring van totale zelfbewustzijn of waarneming. Of in moderne terminologie; een reset.

in feite train je met iedere yoga oefening deze staat van "zijn" waarin je jezelf op een objectieve en meditatieve manier waarneemt. Aan jou de keuze of en wanneer je deze verdieping toepast.

Related Videos

 •  
  Wie ben ik. Waar kom ik vandaan. Waar ga ik naar toe....Les 40

  Wie ben ik. Waar kom ik vandaan. Waar ga ik naar toe....Les 40

  Vandaag de eerste video opname sinds de winterzonnewende. Vanaf de kortste dag tot aan de 2e week januari is dit sinds lang voor mij een periode waarin ik ruimschoots de tijd neem om bij mezelf naar binnen te keren. Te vergelijken met één lange yoga oefening of één lange meditatie of één lange ervaring van totale zelfbewustzijn of waarneming. Of in moderne terminologie; een "reset".   In feite train je met iedere yoga oefening deze staat van "zijn" waarin je jezelf op een objectieve en meditatieve manier waarneemt. Aan jou de keuze of en wanneer je deze verdieping toepast. Hoe dan ook, ik wens een je veel plezier met deze les.

 •  
  "all you have to do is play....."   Les 38

  "all you have to do is play....." Les 38

  Niet alleen het doen van de oefeningen is belangrijk in het leerproces van bewustworden. Ook de intentie. Vraag jij jezelf wel eens af; waarom doe ik eigenlijk aan yoga? Durf diep bij jezelf naar binnen te gaan en je af te vragen waarom je het doet, wat je voelt, waarvoor je het doet. Hoe stiller je van binnen wordt hoe beter je kunt horen wat het antwoord is. Mijn ervaring na 38 jaar Kashmir Yoga beoefening is, dat mijn intentie nog steeds hetzelfde is als toen ik begon. Nieuwsgierigheid. En dan tot de ontdekking komen dat het gevoel van rust en stilte binnenin mij nog steeds aanwezig is. En vervolgens de grenzenloze diepte hiervan ervaren. De waarneming dat de ruimte binnenin een reikwijdte heeft tot in de oneindigheid. Hoe fantastisch mooi is dat.

 •  
  "Zeg eens eerlijk, zijn we allemaal niet liever een beetje lui......"  Les 37

  "Zeg eens eerlijk, zijn we allemaal niet liever een beetje lui......" Les 37

  Laten we eerlijk zijn: we houden van het idee, maar willen het werk niet doen. Want wij mensen zijn van nature liever lui dan moe. Dus waarom maken we dan niet gewoon gebruik van deze eigenschap wanneer we onze yoga oefeningen doen? Doe eens niet je best maar probeer in plaats daarvan te voelen wanneer jouw lichaam de rem erop zet en hiermee haar begrenzing toont. Wees dan eens niet boos of geergerd vanwege het feit dat je graag verder in die vooroverbuiging had gewild maar leun lekker tegen die begrenzing aan en laat de ontspanning in je lichaam toe. En wanneer je dan die ontspanning voelt in je lijf en in je geest. Wordt je daar dan van bewust. Onderga die ervaring!

 •  
  "Voer de oefening uit zoals je ademt. Het maakt allemaal deel uit van dezelfde beweging." Les 36

  "Voer de oefening uit zoals je ademt. Het maakt allemaal deel uit van dezelfde beweging." Les 36

  Probeer, wanneer je je volledig hebt kunnen ontspannen in een houding dit ten volle bewust te worden. Te voelen. En dan dit gevoel niet te verstoren wanneer je een overgang maakt naar een volgende houding. Op deze manier verander je alleen de buitenkant. De houding. Je binnenkant blijft zoals het is. Stil, kalm en ontspannen.

 •  
  "A quiet mind, opens the heart....."   Les 35

  "A quiet mind, opens the heart....." Les 35

  Wanneer je de rust of stilte binnenin jezelf hebt leren waarnemen en je je daar comfortabel bij voelt. Probeer dan je aandacht ook eens naar het gebied rond je hart te verleggen. Mijn ervaring is dat het daar dan “zacht’ aanvoelt. Ja misschien zelfs kwetsbaar, maar zonder de angst. In het besef dat het mogelijk is om zoveel aandacht naar jezelf te richten zonder dat er een gevoel van egoisme ontstaat. Dat je de wereld toe kunt laten, zonder de balans in jezelf te verliezen. Misschien maar voor een kort moment. Dat is magisch!

 •  
  "The eyes of compassion are also the eyes of understanding....."  Les 34

  "The eyes of compassion are also the eyes of understanding....." Les 34

  Jezelf met een zachte en vriendelijke blik in je ogen kunnen observeren is nodig om te kunnen leren. Alleen wanneer onze blik zacht is, staan we open voor alles wat mogelijk is. Check dit bij jezelf tijdens het beoefenen van Kashmir Yoga en stel vervolgens vast hoe het voelt….

 •  
  Wat ben ik...?  Les 33

  Wat ben ik...? Les 33

  Wanneer onze geest kalm is, geeft hij de werkelijkheid nauwkeurig weer, zonder vervorming. Bewust of met aandacht ademen, zitten en bewegen kalmeert storende mentale of emotionele reacties zoals woede, angst en wanhoop, waardoor we de werkelijkheid duidelijker kunnen zien. Tijdens het beoefenen van Kashmir Yoga train je a.h.w je geest in het kalm en objectief waarnemen. Daarom zijn er fysiek lichte maar ook wat zwaardere oefeningen. Zie deze houdingen niet als doel, maar puur als middel, voor het trainen van de waarneming.......

 •  
  "To understand nothing takes time....."   Les 32

  "To understand nothing takes time....." Les 32

  Wanneer we in staat zijn yoga te beoefenen vanuit het “niet(s) doen” dan kunnen we het lichaam en daarmee ook onszelf ervaren zoals wij werkelijk zijn. De brug daartoe is het (telkens) richten van de aandacht op de ademhaling. Opdat onze geest rustig en kalm kan worden en onze waarneming accuraat wordt, zonder afleiding of verstoring van buitenaf. Daarom is de (on-line) beoefening van Kashmir Yoga geen doel op zich. Maar gaat het gewoon voort zoals het leven zelf.

 •  
  Lazy Sunday Yoga?      Les 31

  Lazy Sunday Yoga? Les 31

  We zijn zo gewend dat we “iets” moeten, dat zelfs wanneer we yoga beoefenen we denken dat we moeten ontspannen, loslaten, staan blijven whatsoever….zodoende krijg je allerlei benamingen van Yoga voor dit en Yoga voor dat. (Kashmir) Yoga is in feite niets anders dan het bewust waarnemen van je lichaam en van de situatie waarin je je bevindt. Vandaar dat het ook wel een meditatieve yoga wordt genoemd. Door onbevooroordeeld waarnemen laat je geest nl. vanzelf los, ontspant het lichaam zich van nature en afhankelijk vd aangenomen lichaamshouding versterk je je spieren op een natuurlijke manier en in het tempo wat bij jouw lichaam past op dit specifieke moment. Hoe vaker je op deze manier oefent in het niet(s) doen, hoe meer inzicht je kunt verkrijgen over je (ware) zelf. Waardoor uiteindelijk alles vanzelf op zijn plaats valt.